I Linköping finns cykelklubben CK Hymer som bildades 1924 och har haft stora framgångar både nationellt och internationellt. Att vara medlem i CK Hymer kostar 350:- per år, är du ungdom så betalar du 150:- om du är mellan 11 och 16 år. Du kan också vara stödmedlem för 150:-. Klubben ger ut en egen tidning, Hymerbladet det första numret av bladet gavs ut 1991 och med ojämna intervaller ges den ut till klubben medlemmar. Deras målsättning är att den ska ges ut minst en gång per år. På CK Hymers hemsida kan du ansöka om medlemskap med mera och för att komma till den sidan klickar du här!

Allmänt om cykel

Inom cykelsporten har man tävlingar med specialdesignade cyklar på landsväg, inomhusbanor, utomhusbanor och i terräng. Det är en olympisk sport. Det finns olika grenar inom cykelsporten, i Sverige finns det tävlingar inom landsväg, mountainbike, BMX och cykelcross. Utomlands vinns även tävlingar på bana och inomhustävlingar uppdelat i två olika sorters tävlingar: cykelboll samt konstcykling. Det finns även tävlingar i mountainbikeorientering, detta organiseras av internationella orienteringsförbundet.

Historik

31 maj 1868 hålls det första dokumenterade cykelloppet i Saint-Cloudparken i Paris. Det var en 1200 meters lopp. Vinnaren av detta lopp var engelsmannen Dr. James Moore. Han använde en cykel med solida gummidäck. Den första cykeltävlingen mellan två städer var Paris-Rouen. Även detta lopp vanns av James Moore. Han cyklade den 123 kilometer långa sträckan på 10 timmar och 40 minuter.

Internationella cykeltävlingar

Det finns tre stora etapplopp “Grand Tours” de är le Tour de France, Giro d’Italia och Vuelta a España. Andra stora årliga kända tävlingar är Schweix rund och Dauphiné Libéré. Etapplopp och endagslopp på professionell nivå pågår året om och finns över hela jorden.

Under våren finns några tuffa endagstävlingar. Några exempel är Paris-Roubaixm La Flèche Wallonne, Amstel Gold Race, Milano-Sanremo, Flandern rung, Liége-Bastogne-Liège och Gent-Wevelgem. Eftersom dessa tävlingar är väldigt tuffa så blir den som vinner alltid en omtalad och högt ansedd cyklist.

Svenska cykeltävlingar

Cykelsporten var en av Sveriges stora nationalsporter under mellankrigstiden fram till 1960-talet. “Sexdagars” var det största loppet. Det tävlades mellan 1924 till1975 och var bara öppet för amatörer. Grundarna till detta lopp var cykelförbundet, Dagens Nyheter och Nymans/Cresent och Monark – de stora cykelfabrikerna. “Postgirot Open” var nästa stora tävling som cykelförbundet satsade på. Detta lopp var öppet för både amatörer och proffs. Det arrangerades 1982 till 2003. På namnet hörs att huvudsponsor vad statliga postgirot. Idag finns det många olika motionslopp runt om i Sverige, några exempel är Kävlingetrampen, Ringsjön runt, Vätternrundan, Tjejtrampet, Mälaren runt, Skanisloppet och Tour of Jämtland. För den stora cykeltävlingen “Scandinavian Open”  är tätorten Vårgårda värd.

Dopning inom cykelsporten

Cykelsporten har framförallt under det senaste decenniet fläckats ned mycket av många uppmärksammade dopningsfall, det mest kända är troligtvis Lance Armstrong. Lance Armstrong var under sin tid som cyklist den mest framstående i världen. Otaliga segrar i den oerhört krävande cykelsporten gjorde honom också till en kandidat som den främste atleten i världen när man räknade samman alla sporter. Dopningsryktena florerade, men man kunde aldrig bevisa något. Men i början av 2013 så klev han fram och talade ut om sin karriär och om den dopning som förekommit. Tyvärr så har han inte varit den ende fuskaren inom sporten, många har avslöjats, och många är fortfarande under utredning.